dinsdag 13 mei 2014

Achter de schermen bij de voedselbank - Koffietijd

.

IMG_9132 - artikel voedselbank gooi


“Zo, daar ben ik weer helemaal gelukkig mee”, zegt een blonde vrouw vrolijk terwijl ze komt aansjouwen met twee volle, grote boodschappentassen. Ze ploft neer op de bank van de koffiehoek en pakt een kopje koffie. En wat paaseitjes natuurlijk, want die liggen er niet voor niets. Ze is de eerste die ‘de buit’ binnen heeft op deze ochtend bij het uitgiftepunt van de voedselbank in Hilversum.
IMG_9121 - vrachtwagen

Nog geen vijf minuten daarvoor – om 11.00 uur – gingen de deuren van de loods open. En voor die deuren stond een behoorlijke rij, aangezien de eerste mensen zich al rond een uur of 10 bij het uitgiftepunt verzamelden. Maar ze vervelen zich niet. Integendeel, de meesten kennen elkaar al jaren en kletsen bij over de week

Tijdens de uitgifte van de voedselpakketten helpen ze elkaar ook: “Heb je de bakboter al gepakt? Die mochten we pakken zoveel als je wil!” En in de koffiehoek stoot een vrouw haar buurvrouw aan en geeft haar een chocoladeletter: “Hé, deze had ik voor jou meegenomen, vind je toch zo lekker?” Een andere vrouw ziet het gebeuren en haast zich snel terug naar de tafels om ook een letter te zoeken.

Naar de voedselbank in ‘t Gooi
Else_1Op deze donderdagochtend worden er bij dit uitgiftepunt 65 voedselpakketten verstrekt en bij een ander uitgiftepunt in Hilversum ook nog een stuk of 50. En dan gaat de loods ‘s middags weer open voor een tweede uitgiftemoment, waarbij weer ongeveer 50 voedselpakketten worden uitgegeven. “Naar de voedselbank in ’t Gooi, je zou misschien denken dat het niet nodig is, maar dat is het wel”, zegt vrijwilliger Annemarie.
“We begonnen per punt met de uitgifte van ongeveer 20 voedselpakketten per week, maar dat zijn er nu wel een stuk of 60 geworden”, vult coördinator Dick aan. “In totaal verstrekken we iedere week 180 voedselpakketten in Hilversum.” Dick is één van de 25 vrijwilligers die iedere week klaarstaat om te helpen bij de uitgiftepunten van de voedselbank in Hilversum.

Zelf pakketten vullen
IMG_8996 - vrachtDe voedselpakketten die in Hilversum worden uitgeven, zijn afkomstig van Voedselbank Gooi & Omstreken in Huizen. Dit is het centrale punt van waaruit de distributie van de pakketten voor ’t Gooi plaatsvindt. Naast de uitgiftepunten in Hilversum en Huizen heeft de voedselbank ook punten in Weesp, Baarn, Soest en Eemnes.

Vanmorgen om 09.30 uur stonden de vrijwilligers al paraat om de voedselkratten te vullen. “Om de week doen we dat namelijk in Hilversum, om de vrijwilligers in Huizen te ontlasten”, vertelt Dick tijdens het binnenhalen van de vracht. “En dan moeten we toch aardig doorwerken om de pakketten vóór 11.00 uur allemaal gevuld te hebben.”

Schaamte en trillende benen
Dan gaan de deuren open en schuifelen de eersten in de rij naar binnen. Jong en oud, autochtoon en allochtoon, met kinderen of zelf pas net de volwassen leeftijd bereikt… Allerlei verschillende mensen passeren de revue… “Een aantal mensen zit in de schulden”, vertelt vrijwilliger Henske. “Ik heb hier mensen ontmoet die met hun gezin van 30 euro in de week moeten rondkomen.”
IMG_9051 - vullen pakketten
In de koffiehoek komen de verhalen los. “De eerste keer dat ik hier kwam, stond ik met trillende benen te wachten voor de deur, ik schaamde me dood”, zegt een vrouw op de bank. “Maar zodra je de drempel over bent en elkaar leert kennen, is er niets meer om je voor te schamen.” Voormalig coördinator Deodaat benadrukt dat het voor de vrijwilligers belangrijk is om afstand te bewaren van de mensen die langskomen. “We helpen een handje en verlichten de lasten van de mensen die komen, maar wij zijn geen instituut.”

Trakteren op school
Dit houdt echter niet in dat de vrijwilligers niet persoonlijk mogen zijn. “Ik zorg voor een eerlijke verdeling, maar probeer ook altijd te onthouden wie wat lekker vindt”, vertelt Henske. “Daarmee houd ik dan rekening bij de verdeling van de producten.”
else_3“Wanneer is je zoon ook alweer jarig?”, vraagt ze aan een man die al een poosje bij het uitgiftepunt komt. Ze tovert een verjaardagsdoos tevoorschijn die niet is vergeven en stopt deze de man toe. “Vanuit Huizen komen er regelmatig verjaardagspakketten mee voor jarige kinderen, maar deze is niet opgehaald.” In de doos zit niet alleen een cadeautje, maar ook een bakmix zodat de kinderen iets te trakteren hebben. “Mensen komen hier soms huilend binnen, maar gaan op deze manier altijd gelukkig weg.”

Binnen een klein half uur is de grote stroom al geweest, ook al is het uitgiftepunt nog ruim een half uur open. Om 13.00 uur sluiten de vrijwilligers de deuren. “Nou, dat was het weer”, klinkt het uit de groep. “Voor nu, ja”, merkt Henske op. Het werk is namelijk nog niet gedaan. Om 15.30 uur gaan de deuren namelijk weer open voor een volgende lichting…

Bron: http://www.koffietijd.nl/achter-de-schermen-bij-de-voedselbank/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten