dinsdag 20 mei 2014

Definitie sociale minima



Sociale minima
De doelgroep sociale minima is heel breed. "De sociale minima" bestaat niet. De doelgroep bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, afkomsten en met allemaal verschillende ervaringen en verledens.

De bijstand
De bijstand is een vangnet voor mensen die nergens meer terecht kunnen. Dit zijn vaak mensen met geen of weinig werkverleden, waardoor zij geen aanspraak kunnen maken op de WW. De vergeten doelgroep sociale minima zijn de mensen die net boven het minimumniveau verdienen, en daardoor geen recht hebben op allerlei toeslagen. Vaak houdt deze doelgroep netto minder over dan het bijstandsniveau.

Het bijstandsniveau voor een alleenstaande  bedraagt €667,-, plus een toeslag van 20%. Huur- en zorgtoeslag kunnen dit bedrag nog verder aanvullen. Voor een alleenstaande ouder is het bedrag €1150,- en samenwonenden kunnen maximaal €1300,- krijgen. Het sociaal minimum wordt uitgedrukt in een percentage van het minimumloon . De hoogte is vastgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is meestal 100%/90%/70% van het minimumloon of minimumuitkering.

Samenstelling huishouden
Leeftijd
Hoogte bijstandsuitkering
Gehuwd of samenwonend
21 jaar tot AOW-leeftijd
100% van het minimumloon (samen)
21 jaar tot AOW-leeftijd
70% van het minimumloon
Alleenstaande
21 jaar tot AOW-leeftijd
50% van het minimumloon
Jongeren
18 tot 21 jaar
Uitkering wordt afgeleid van de kinderbijslag

Voor het berekenen van het sociaal minimum kijkt de sociale dienst niet alleen naar het inkomen van de uitkeringsgerechtigde, maar ook naar dat van de partner waarmee hij een gezamenlijke huishouding voert. Onder "gezamenlijke huishouding" wordt verstaan het samenwonen met een echtgenoot/echtgenote, een vriend(in) of een broer of zus. Een gezamenlijke huishouding wil zeggen dat twee meerderjarige personen in hetzelfde huis hun hoofdverblijf hebben en voor elkaar zorgen. Er geldt één uitzondering: het samenwonen van ouder en kind wordt niet gezien als een gezamenlijke huishouding. Er gaan echter stemmen op in de politiek om dit gezichtspunt te veranderen.

(S. Huugens, Casemanager Sociale Dienst, 16 mei 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten