maandag 12 mei 2014

HR 19 Organisatiekunde 1

Op welke manier organiseert jullie groepering zich (vereniging, federatie, platform, e.d.) en welk beeld presenteren zij over zichzelf naar buiten?
De minima groepering is een zo diverse doelgroep dat er geen specifiek organisaties zijn die zich onafhankelijk bijeen laten komen. Wel zijn er centrale instellingen en organisaties zoals het UWV of de sociale dienst bij de gemeente waar men als minima zijnde heen kan gaan.

-      Mensen in de minima presenteren dit niet vaak naar buiten toe, zij houden dit vaak voor zichzelf. Dit komt doordat veel mensen zich ervoor schamen om financieel moeilijk rond te kunnen komen.
-      Maatschappelijk presenteert de minima zich als: geen werk hebbend, leven van de overheid, worden gesteund door hulporganisaties en toeslagen.


Vergelijk dit met het beeld dat organisaties die de groepering begeleidt of ondersteunt naar buiten toe uitdraagt over de groepering.
-      Vaak word er door de instellingen zelf ook een negatief beeld gevormd over deze doelgroep. Dat is gebleken uit ons interview met een case manager van de Sociale dienst Gemeente Sittard. Hierbij gaf ze zelf aan dat er veel mensen niet willen werken en dat de mensen die wel willen werken pareltjes worden genoemd vanwege de zeldzaamheid van deze personen.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
De overeenkomsten zijn dat er vaak een negatief beeld word gegeven aan de minima. Het verschil tevens is de mening over het vallen onder de minima. Zodoende schamen mensen in de minima zich ervoor om in deze groep te zitten terwijl de gemeente en overheid van mening is dat het de mensen vaak niet uitmaakt.

En hoe vallen deze overeenkomsten of verschillen te verklaren?

Deze verschillen ontstaan doordat de mensen in de minima een andere ervaring opdoen en het proces rondom minima ook anders ervaren. Voor deze mensen is het vaak van grote invloed op hun leven. Voor de gemeente is dit niet van grote invloed en word de persoon in de minima gezien als een nummertje in plaats van als persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten