maandag 12 mei 2014

HR12 Agogiek en diversiteit (Andragogiek 1)

Neem jullie eigen groepering als uitgangspunt en probeer inzicht te verkrijgen in de levensloop van een of meerdere personen uit de groepering. Bij voorkeur selecteren jullie iemand die de leeftijd > 50 jaar heeft.

-       Ga na welke belangrijke levenservaringen deze persoon heeft meegemaakt (life-events) en welke betekenis deze ervaringen hebben voor keuzes die hij/zij heeft gemaakt.
o     Na het overlijden van zijn vrouw, begon de ellende pas goed. Hij stond voor de keuze personeel  in dienst nemen voor de frituur  of een volledige baan bij het schoonmaakbedrijf waar meneer werkte. Hij heeft toen gekozen voor de volledige baan. Na 17 jaar bij het schoonmaakbedrijf te hebben gewerkt werd dit overgenomen door een andere firma. Deze firma zou op gelijke salarisschaal blijven uitbetalen maar, zoals dat met toezeggingen gaat , deze werden niet nagekomen. Hij werd van loonschaal 4 naar loonschaal 1 terug gezet en moest zich opnieuw opwerken. Meneer accepteerde dit niet. Hij vond dat dit niet eerlijk hij had immers al 17 jaar bij dat bedrijf gewerkt.  Hij melde zich ziek en spande een rechtszaak aan die hij helaas maar waar, verloor.
-       Analyseer deze belangrijke levenservaringen vanuit het personalistische model alsook vanuit het generalistische model
o    Vanuit het generalistisch model is te concluderen dat meneer er voor een deel zelf niet aan heeft kunnen doen. Wij denken dan ook als groep dat meerder mensen in de bijstand zijn beland juist door dingen die niet door hun eigen schuld gekomen zijn.

-       Probeer te achterhalen welke toekomstverwachting deze persoon heeft en op welke wijze hij zelf vorm /invloed uitoefent op de realisering hiervan  
o    Meneer is nu 65 en hij werkt op het moment als vrijwilliger in een stichting. Zoals hij zelf aan gaf wilt hij dit ook blijven doen en zal hij gezien zijn leeftijd zoals hij zelf zegt ook niet meer aan werk komen. Wij denken dat ook dat meneer in de toekomst in de bijstand zal blijven.

-       Probeer te achterhalen welke belangrijke levenservaring /levenswijsheid deze persoon wilt doorgeven aan jongeren anno 2014.

o    Meneer zou mee willen geven dat je uit de bijstand moet  blijven als dit mogelijk is. Dit omdat het geen pretje is en je geen privacy meer hebt. Daarnaast is het niet alleen de privacy schendig maar ook dat je niks extra’s meer kunt doen omdat daar het geld niet voor is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten