donderdag 8 mei 2014

UWV & Sociale Dienst

Vandaag is de projectgroep naar het UWV-kantoor in Sittard geweest, om daar meer informatie te verkrijgen over de doelgroep sociale minima.

De projectgroep heeft daar een gesprek gehad met 2 werknemers van het UWV, die werken bij de informatiebalie. Deze werknemers hebben de projectgroep de volgende informatie verstrekt.

Belangrijk is om het verschil te bewaken tussen minima die vallen onder de werknemersverzekering (WW) en minima die vallen onder de volksverzekering (bijstand).  Beide groepen komen via het UWV binnen, aangezien het ingeschreven staan als werkzoekende een voorwaarde is om aanspraak te kunnen maken op een uitkering.
Wanneer deze persoon geen recht (meer) heeft op een werknemersverzekering (WW) zal deze door het UWV doorverwezen worden naar de Sociale Dienst.
Volgens de werknemers van het UWV zullen de échte sociale minima te vinden zijn binnen de volksverzekering (bijstand).

Er is een wettelijke norm bepaald door de overheid, de zogeheten armoedegrens. Hierbij wordt gekeken naar inkomsten én eigen vermogen.

Vervolgens is de projectgroep ook even binnen gelopen bij de Sociale Dienst en heeft de groep gesproken met de baliemedewerkster. Deze mevrouw wist de groep te vertellen dat wanneer mensen aanspraak willen doen op een uitkering dit allemaal digitaal moet, ze kunnen dus niet zomaar even binnen wandelen. Ook vertelde zij dat de wachttijd voor jongeren (<27 jaar) 8 weken bedraagt waarin de jongere geacht wordt werk te zoeken, en de wachttijd voor volwassenen (>27 jaar) maar 4 weken totdat er aanspraak kan worden gemaakt op een voorschot. Ook deze medewerkster vertelde dat aanmelding in eerste instantie via het UWV plaatsvindt.

De baliemedewerkster heeft de contactgegevens van 1 student genoteerd om een afspraak te kunnen maken met één van de medewerksters van de Sociale Dienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten